top of page

#buli11elott

Először azt gondoltam csak FB bejegyzést írok, de itt tovább megmarad, és talán pár év múlva majd visszaolvasva ezt csak legyintünk majd, hogy "ja, volt ilyen is..."

Szóval, amikor e sorokat rovom, épp a COVID járvány második hullámában járunk, és a friss rendelkezések szerint a zenés szórakozóhelyeknek este 11-kor be kell zárniuk. Az első, #buli11elott, vagy #buli11ig hétvégén vagyunk túl, leírom mit tapasztaltam a DiVino-ban.

Már a rendelet megjelenésekor látható volt, hogy ha szeretnénk zenét szolgáltatni, azt korábban kell kezdeni, és 11-kor befejezni, jöttek is a "tinidiszkós" posztok, meg a viccelődés, de ez van.

Mi is alkalmazkodtunk a helyzethez a DiVino-ban: az biztos volt, hogy ragaszkodunk a zenéhez, hisz az évek óta az arculat része, ezért este 8 helyett 6-kor kezdtünk a kollégákkal. Kiszámoltuk, hogy ha mondjuk 7 óra körül megérkeznek a vendégek (ahogy 9 után nagy számban meg is szoktak), akkor tulajdonképpen majdnem 4 órájuk van arra, hogy jól érezzék magukat.

Nem is rossz "deal".

Ott ültem tehát szombat este (vagy az még délután?) 6-tól, de csak az volt, ami amúgy is van, mióta nincsenek külföldiek: üldögélő párok, néhány betérő, semmi extra.

Azt gondoltam, hogy a nyitvatartási bizonytalanság miatt a vendégek talán inkább otthon maradnak, de nem: a budapestiek nagy része bizony megindul szombat este. Végtére is társas lények vagyunk, kell a kimozdulás, a nevetés, a kvaterkázás, a közös(ségi) program.

Hozzánk is megérkeztek, de csak fél 9 magasságában.

Megteltünk.

Pont úgy néztünk ki, mint bármelyik szombat este (mondjuk, kint már elég hideg volt, tehát még inkább bejöttek az emberek a teraszról), zsivaj, koccintások hangja, és persze mellette a zene.

Ha hajnali 2-ig lehettünk volna nyitva, akkor bizonyára szép este kerekedett volna, ám zárás előtt nem sokkal zártak a kasszák is, és sajnos el kellett kezdeni "üríteni a népet", hogy 11-re üres legyen a bolt, mert tudtuk, hogy a hatóságok most szigorúbban ellenőriznek, mint egyébként.

Látszott a vendégeken, hogy ugyan tudják mi a szitu, de mégsem "értik" a korai zárást, a bennük ketyegő "szombati kimozdulós óra" még nem jelzett. Ahhoz még túl korán volt.

Sikerült bezárunk, és amikor a kocsim felé bandukoltam (meg hazafelé, már az autóból is) azt láttam, hogy bizny tele a Belváros. Mindenfelé emberek, de ugyebár csak az utcán, mert mindenhonnan ki lettek paterolva.

A DiVino-s vendégek normális esetben azt csinálják, hogy nálunk iszogatnak, alapoznak kb. záróráig, majd mennek tovább más, hajnalig nyitvatartó helyekre. Na, most ez nincs. Ha mi bezárunk, más is bezár, vagyis lehet hazamenni.

Tulajdonképpen nincs nagy baj, túléljük majd ezt is, szerintem a helyzeten az segíthet, ha a mélyen tisztelt Közönség is átprogramozza magát (mint ahogy mi is): ha a megszokottnál csak 1 órával korábban indulnak el szórakozni, majdnem megvan a "nettó idő", és éjfélre akár ágyba is kerülhetnek.


Nyithatunk mi akármikor, mégis, ez utóbbira nincs ráhatásunk, viszont erőteljes és célzott kommunikációval eljuttathatjuk az üzenetet: van, lehet #buli11elott is.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page