top of page

Hogyan áll össze egy DJ szett?

Frissítve: 2021. nov. 26.

A múltkor - egészen pontosan 2021. november 6-án szombaton - gondoltam egyet, és rögzítettem a DiVino-s szettemet. Menet közben jutott eszembe, hogy azok, akik utólag hallgatják majd vissza, nem feltétlenül értik majd, hogy mi mikor és miért szólt, hisz nem voltak jelen aznap este. Amúgy, általában is elmondható, hogy egy buliban rögzített szettet egészen más dolog otthon, nyugiban végighallgatni, mint átélni a helyszínen.

Tehát, fussunk végig ezen az 5 és fél órás anyagon, hátha érthetőbbé válik az első látásra talán (egy borbár esetében főleg) megdöbbentő, túl (?) klubos (?) tracklista.



Kezdd el hallgatni a zenét, és közben olvasd a bejegyzést!

8-kor kezdtem el dolgozni, ekkor még általában szolid üldögélés van, az esti foglalások sem érkeztek meg, nem indult be az élet. A DJ számára ez az útkeresés, alapozás ideje. Először is felmérem a korosztályt: harmincasok, negyvenesek, esetleg idősebbek, vagy tök vegyesen? Mivel eleve hangosabban kezdek, mint az addig a háttérben "cicergő" Spotify, a zenének is karakteresebbnek kell lennie.

Ezen a szombaton 30+-os volt a közönség, és szerencsére volt sok hölgy is, márpedig ha valaha valahol buli kerekedik, annak mindig a lányok a motorjai, így én mindig "nekik játszom". Ez alap.

Íme az első órában elhangzott dalok (szinte mindegyik remix, csak lusta voltam odaírni a verziókat...) 112 BPM-ről indultam, és a Crystal Waters átdolgozásig kb. 121-re húztam fel a tempót. A hangerő még bőven a beszélgetések szintje alatt volt. Ám, a szándék az volt, hogy alattomosan, az elfogyasztott borokhoz hasonlóan, finoman elinduljunk felfelé...

  1. Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic: Skate

  2. Ultra Naté: A New Kind Of Medicine

  3. Ed Sheeran: I Don’t Care

  4. Michael Jackson: Bad

  5. Indeep: Last Night A DJ Saved My Life

  6. Tina B.: Jazzy Sensation

  7. Full Flava: Get Down Saturday Night

  8. Calvin Harris: We’ll Be Coming Back

  9. Discotron: Disco Power

  10. Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody

  11. Arrested Development: People Everyday

  12. Harry Styles: Watermelon Sugar

  13. Mark Morrison: Return Of The Mack

  14. Lissat: Hey How Ya Doin’

  15. Luca Debonaire: Shackles (Praise You)

  16. Block & Crown: 100% Pure Love

Ezek a dalok tehát mind alkalmasak arra, hogy szépen elkezdjen épülni az este, mindegyik ismert, könnyen emészthető, dúdolható, az ütemet is elkezdheti ütni az ember a lábával.

9 óra körül már érkeznek a foglalások, vagyis azok a vendégek, akik direkt ide készültek, nem csak beesnek, hanem többé-kevésbé tudják mire számíthatnak. Be is próbálkozok egy nagyon népszerű dal nu disco verziójával, amiről tapasztalatból tudom, hogy mindenki szereti (a többi is hasonló hangzású...) A második óra zenéi:

  1. Shouse: Love Tonight

  2. Purple Disco Machine: Dopamine

  3. Sting: Englishman In New York

  4. Nightcrawlers: Push The Feeling On

  5. Tiesto feat. KAROL G: Don’t Be Shy

  6. Dua Lipa: Don’t Start Now

  7. Oliver $ & Jimi Jules: Pushin’ On

  8. Calvin Harris feat. Pharrell: Feels

  9. Ed Sheeran: Bad Habits

  10. Madonna: Celebration

  11. Michael Jackson: Billie Jean

  12. Lady Gaga: Paparazzi

  13. Madison Avenue: Don’t Call Me Baby

  14. Joe Stone: Superstar

  15. Joel Fletcher & Kennyon Brown: Changes


Itt már látható, hogy a régebbi kedvencek közé egyre több újabb is kerül: a DiVino egy fiatalos, minden tekintetben "up-to-date" hely, a személyzet is fiatal, tehát a zenével is üzenni kell: itt nem csak "retró" van, hanem haladunk a korral, a mai, menő, ismert, és rádiókban sokat játszott daloknak is helyük van a programban. A dúdolhatóság, a familiaritás továbbra is szempont, a mix jó része harmonikus, vagyis hangnemre keverek, ami szerintem az egyik (jó értelemben vett) legalattomosabb hangulatnövelő elem egy DJ arzenáljában... Egy óra alatt persze nem csak én oltottam a szomjamat, hanem a jelenlévők is, úgyhogy a hangulat minden szempontból emelkedik: a lányok már jobban mozognak, olykor - halkan - énekel(get)nek, dúdolgatnak, bólogatnak a zenére, nosza, a hangerőn is emelünk.

Ja, a hangerő! A COVID sok szórakozóhelyet tett tönkre, a járvány előtt általában ezekre a helyekre mentek a vendégeink, miután nálunk alapoztak. Az újranyitáskor úgy döntöttünk, hogy hétvégente - egy kicsit a kialakult űrt betöltendő is - hangosabban, klubosabban szólunk, így a vendég még tovább marad nálunk (meg, úgyse nagyon van hová mennie...)

Na, akkor jöjjön a harmadik óra:

  1. Meduza: Piece Of Your Heart

  2. David Guetta feat. Kelly Rowland: When Love Takes Over

  3. Imany: Don’t Be So Shy

  4. Pitbull feat. Ke$ha: Timber

  5. Ava Max: Kings & Queens

  6. Calvin Harris feat. Rag ‘N’ Bone Man: Giant

  7. Ace Of Base vs. Flo Rida vs. Avicii: Cruel Summer Mash-Up

  8. Edward Maya feat. Vika Jigulina: Stereo Love

  9. Dimitri Vegas & Like Mike: Feel Your Love

  10. Sons Of Maria: Feels Like Summer

  11. Gotye feat. Kimbra: Somebody That I Used To Know

  12. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling

  13. The Underdog Project: Summer Jam

  14. DNCE: Cake By The Ocean

  15. David Guetta x Mista Jam: If You Really Love Me

  16. Sam Feldt: Post Malone

  17. Anton Powers & Redondo: Make Your Move

Itt egyértelműen látható, hogy rendesen megszórtam őket slágerekkel! Ne feledjétek, hogy bár még hangosabb a zene, mint korábban, még mindig olyannak kell lennie, hogy pl. a pincérek hallják a rendelést, szóval ezek a zenék nem bömbölnek, de kellően hangosan szólnak ahhoz, hogy a boroktól felbátorodott vendégek akár énekelhessenek is! Sőt, aznap este már volt olyan, aki nem bírt ülve maradni, ezért az asztala mellett felállva lötyögni kezdett. Természetesen egy lány társaságról volt szó! Márpedig ha tánc van, akkor az emberből mindenképpen kibújik a klub DJ önérzete, és elkezdi tovább húzni a közönséget. Azt hozzá kell tennem, hogy időközben a helyiség (általam nem látható) hátsó részében is megfelelő magasságba emelkedett a hangulat ahhoz, hogy az asztalok között ad hoc táncparkett alakuljon ki, úgyhogy vérszemet kaptam (oké, bor is fogyott...), úgyhogy a negyedik órában, a peaktime-ban megkapták a magukét:

  1. Backstreet Boys: I Want It That Way

  2. Boney M. Sunny

  3. Heavy D & The Boyz: Now That We Found Love

  4. Gloria Gaynor: I Will Survive

  5. Boney M: Rasputin

  6. Daft Punk: Get Lucky

  7. Maroon 5 feat. Christina Aguilera: Moves Like Jagger

  8. Milk & Sugar: Let The Sun Shine

  9. Wawa: Sombrita

  10. Anima Sound System: 68

  11. Holdviola: Bánat Utca

  12. Paul Kalkbrenner vs. Sak Noel Mash-Up

  13. Elton John & Dua Lipa: Cold Heart

  14. Robert Abigail feat. Gibson Brothers: Cuba

  15. Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

  16. WTF: Da Bop

  17. Milk & Sugar: Hi-A Ma Pata Pata

  18. The Tribe: Funky Town

  19. DJ Antoine feat. Mad Mark: Welcome To St. Tropez

Ennek az órának egy része visszahozza a Hajógyári 10-12 évvel ezelőtti legszebb napjait, és ez direkt van: a bárban jelenlévő közönség legnagyobb része ekkor huszonéves volt, vagyis ezek a dalok a legszebb fiatalkori emlékeiket hozzák vissza, úgyhogy a hatás garantált. (Sajnálom, hogy nem fotóztam, de egyrészt az nálunk nem szokás, másrészt nem azért voltam ott...) Azonban elhihetitek, a hangulat már igencsak a tetőfokára hágott!

Mivel a bár hajnali 2-ig van nyitva, és a szabályok szerint 2 órára a helynek üresnek kell lennie, nyilvánvaló, hogy zárni is előbb kell, mert a jókedvű embersereg kiterelése is időbe telik. Ezt a DJ-nek is tudnia kell, vagyis éjfél után már nem célszerű túlpörgetni az erre egyébként minden további nélkül alkalmas közönséget, hanem a zene segítségével meg kell adni a buli végének ívét, vagyis úgy kell "levinni" az embereket alacsonyabb dimenzióba, hogy a kollégáknak ne óbégató party arcokat kelljen kitessékelni.

Ha alaposabban megfigyelitek a listát, szemmel látható a lassítás nagyjából, 5 óra 15 percnél, amikor a The Weeknd dal után jön a No Diggity.

Az utolsó, vagyis az ötödik óra dallistája ez:

  1. Katy Perry: Hot N Cold

  2. Michael Sembello: Maniac

  3. The Weeknd: Blinding Lights

  4. Blackstreet: No Diggity

  5. Eve feat. Gwen Stefani: Let Me Blow Your Mind

  6. Mary J. Blige: Family Affair

  7. The Black Eyed Peas: Where Is The Love

  8. Blue: All Rise

  9. Aloe Blacc: I Need A Dollar

  10. Michael Jackson: You Rock My World

Nem teljes óra, hiszen akkor pont záróráig szólt volna a zene, fél 2 után kicsivel lecsengett a Jacko dal is, és "Végét vetik a zenének, s hazamennek a legények."

Meg a leányok is.


A szett nem csak a Hearthis-en van fent, hanem a Mixcloud-on is:


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page