top of page

Hogyan próbálok live-ozni?

A Facebook közösségi média. Amikor kitalálták, kb. arra szolgált, hogy az ismerősök írogathassanak egymásnak, meg fényképeket nézegessenek. Ma már ott tartunk, hogy aki nincs FB-on, az nem is létezik. Az a DJ, aki mostani, ínséges időkben sem szeretné, hogy közönsége megfeledkezzen róla, nyilván megpróbálkozik a Live zenéléssel.


A joggal is kb. mindenki tisztában van: hangfelvétel nyilvános célú felhasználása díjköteles (márpedig a FB aztán tényleg nyilvánosság, és ebből mindenkinek a lehető legnagyobb a célja: minél több néző, minél több lájk.)

Vagyis, a FB (meg a Youtube is) kizárólag egyetlen aspektusból nézi a Live-ot: jogszerűen játszom-e mondjuk egy Queen dalt, vagy nem? És, mondjuk ki, hogy a törvény szempontjából jelenleg

mi, DJ-k nem jogszerűen zenélünk a Facebook-on.

Ezért aztán mindannyian tudjuk, hogy tiltani fognak, és megpróbáljuk ezt kijátszani. Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy "de én ezzel nem keresek egy fillért se...", dehát nem is ez a lényeg, hanem a nyilvános célú felhasználás jogszerűsége. (IDE KATTINTVA olvashatsz a FB szerzői jogi megközelítéséről.)

Persze, ha egy klubban zenélünk, ott fizet a klub, ha egy rádióban mixelünk, ott fizet a rádió, viszont ha "csak úgy" felmegyünk a FB-ra, ott nem fizet senki, ezért aztán tiltanak.

Érthető.

Anélkül, hogy a jogi részét hosszúra nyújtanám (megérne egy önálló posztot), annyit azért szeretnék megjegyezni, hogy ha már a zeneipar kiengedte a szellemet a palackból (értsd: mindenki mixelhet, zenélhet, mindenki mindent feltölthet, megoszthat, mindenkinek lehet FB fiókja, és aki teheti, próbálkozni fog), kezdeni is kellene ezzel valamit, mert a dolog a közösségi média számára kontraproduktívvá válik. A tiltás nem működhet a végletekig, sok lúd disznót győz.

Alkalmazkodniuk kéne, Darwin óta tudjuk, hogy az a túlélés kulcsa...


Na, de vissza is kanyarodok saját magamhoz. Mit tehetek én ebben a helyzetben?

A legszívesebben mennék nyilvános helyre, és ott totál legálisan tolnám. De nem tehetem, ezért én is live-ozni szeretnék: szórakoztatni a közönséget, tudván, hogy ez így nem teljesen egyenes pálya, de nem is én ferdítettem el...

Szóval, a fenti kontraproduktivitást úgy értettem, hogy ha a FB-on nem lehet live-ozni, akkor egy megoldás marad: live-ozni máshol, és azt a FB-on promózni. Nem ugyanaz az elérés, sőt, töredéke, de nincs más megoldás, mert a jelenlegi helyzetben a szükség, meg a művészi önkifejezési vágy törvényt bont.

Pont.

Az én megoldásom a következő (a múlt heti teszt után): a Live zenélést mindenképpen a Hearthis fiókomon keresztül fogom sugározni, annak direkt linkjét osztom meg FB-on, aztán majd meglátjuk mennyien csatlakoznak. Ugyanis a Hearthis nem tiltott a múlt héten sem, a teljes mix most is ott van a fiókomban, meghallgatható:

Mondom, tisztában vagyok azzal, hogy ez nem ugyanaz, mintha a FB-on live-oznék (egyébként olyanról is hallottam, akit visszaesőként a FB egy hónapra eltiltott a live-ozástól a folyamatos jogsértések miatt), de bízom abban, hogy a közönség ezt a kis technikai vargabetűt elnézi nekem azért, hogy jó zenét hallgathasson.


Azt talán mondanom sem kell, hogy a Hearthis-nek van mobil alkalmazása, tehát azon is hallgatható leszek. Ha iPhone-od van, töltsd le INNEN, ha Androidos készüléked, akkor pedig INNEN.


Ennél többet most nem tudok tenni, remélem velem tartotok, és hírét viszitek mindennek, mondjuk egy megosztással. 🤞

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page