top of page

Hány gigás a zöldséges rekesz?

Frissítve: 2018. júl. 7.

Erről beszélgettünk egy barátommal, de már ettől függetlenül is felmerült bennem a kérdés, csak másképpen. Azon rágódtam ugyanis, hogy miért nem elég az összes zene? Az a több ezer, ami a laptopon van, miközben pályám elején egyetlen rekeszből dolgoztam akár hetekig is, és mégis rendben volt a dolog.



Ez most  nem valamilyen "bezzeg az én időmben" típusú kesergő, hanem konkrét kérdés: szükségünk van-e több ezer zenére ahhoz, hogy egy este jól süljön el? Matekozzunk! Az utóbbi idők leghúzósabb bulija - már a lejátszott dalok számát tekintve - a 2015. évi East Feszt volt. Ott a pénteki estén 144 dalt mentett el a Traktor, és ebben tényleg csak azok voltak benne, amiket le is játszottam (ezt ugye be lehet állítani a Settings-ben...) Ennél csak kevesebbet szokott menni, egy átlagos bulin 50-60 dal, és azok nagy része is ismétlődés. Akkor hogy is van ez?

Van nekem erre egy elméletem, mely szerint a világ - és benne a zene mindenképpen - a minőség felől a mennyiség felé tart. Ez egy libikóka, vagy az egyikből van több a másik kárára, vagy fordítva. Annó sokkal nehezebb - és költségesebb! - volt zenéhez jutni, így aztán az Mber jobban megnézte, hogy mire adja ki a pénzét. Ma? Egy dal 2 dollár (kábé 570.- Ft) a Beatport-on, de például 320-as mp3 már 150.- Ft-ért is van a Google Play áruházban, és akkor nem is beszéltünk azokról, akik szimplán lopják a zenét.

Na most, mivel van "választék", mindenki össze-vissza vásárolja/lopja magát, hogy "minden meglegyen", miközben erre egyáltalán nincs szükség. Mert változott ugyan a zenék megszerzésének módja, de változtak-e az emberek? Vagy ugyanolyanok, mint a kilencvenes évek elején: egyszerűen szórakozni akarnak, és jó hangosan meghallgatni a kedvenceiket villogó fények mellett? Az én tapasztalatom szerint ez utóbbi az igaz.

Persze, én is bele-beleesek abba a hibába, hogy meghallok egy bitang jó zenét (vagyis egy olyat, ami nekem tetszik, de nem sláger), legott megveszem és teszem a laptopra, hogy kéznél legyen, ám az esetek 99%-ában nem játszom le. Szóval minden igyekezetem és ellenkező előjelű tapasztalatom ellenére, engem is be akar szippantani ez a mennyiségi biznisz, de derekasan küzdök.

A móka kedvéért azért számoljuk ki ezt a rekeszes dolgot: ugyebár annak idején egy maxiról egy dalt játszottunk, ami 320-as mp3 formátumban átlagosan legyen mondjuk 10-12 mega. Ha a rekeszbe belefért ("bugyiba" rakva) 120 maxi, akkor az 120x12=1440 mega, vagyis kevesebb, mint másfél gigabájt. Ezek szerint tehát egy 2 gigás pendrive bőven elég kellene, hogy legyen...

És? Tegye fel a kezét, akinek elég!


Hogy mit lehet tenni? Mondjuk zöldséges rekeszben kellene hordanom a laptopot, hogy ne felejtsem el honnan jöttem.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page