top of page

Milyenek a kérők?

Nem, most nem a Mátyás király lányának kezéért versengő vitézekről van szó, hanem azokról, akik zenét kérnek. Ennek az egésznek ugyanis pszichológiája van.


A tapasztalat az, hogy ahol a vendég embert lát a zeneeszköz mögött, ott azonnal "bekér".


Ül ott egy ember = legyen kívánságműsor!


Pavlov után szabadon vélhetőleg ez a feltétlen reflex. Ehhez járul még, hogy természetesen a kérés dobja majd fel a hangulatot, az eddig unalmasan csordogáló este energiával telítődik, és mindenki jobban fogja érezni magát! Mindenki IS!


Persze, a legtöbben megfutják azt a tiszteletkört, ami a "Szevaszhogyvagy!" vendéglátós megfelelője: "Lehet zenét kérni?" Én általában már itt igyekszem elvágni a diskurzus fonalát, és azt mondom, hogy "Nem." Van azonban olyan, akit ez nem tud kizökkenteni, és már mondja is: leginkább valami olyasmit, ami sem stílusában, sem hangulatában, sem sehogy nem passzol az adott eseményhez. Retró buliban Droplex-et, house buliban Neoton Familiát, de a legtöbbször, bármilyen buliban Happy Birthday-t. Elvégre, valakinek mindig szülinapja van! És ha annak az egynek az van, akkor ennek mindenki örülni fog! Napnál világosabb! Párszor eljátszottam ezt, és figyeltem a közönség azon tagjait, akik nem ünnepeltek. Hm. Az ingerküszöbüket jobbára csak a refrén éri el, akkor van egy kis fellelkesülés, mint amikor az öregek otthonának élemedett tagjai észlelik, hogy műszakváltás volt a nővérkéknél, de amúgy semmi. Vagyis, nem mindenki örül ennek a dalnak, ráadásul bárhol illeszti az ember a műsorba, mindenképpen megtöri annak ívét (aki diszkózik, és ezt a mondatot nem érti, az ne diszkózzon többet!).

A másik kérő a betámadós fajta, és - ami rosszabb - nem számol a következményekkel. Ez a beszélgetés valóban elhangzott egyszer egy klubban köztem és "hölgy" között. Ő kezdi:


- Figyu, elég szar a buli, szerintem egy Neoton Família feldobná... - Figyu, elég szarul nézel ki, de azért megdugnálak... - ???????? - Elmondom mi van: idejöttél, leherótoztad a bulit, és azt szeretnéd, hogy teljesítsem a kívánságodat. Na, én is ugyanezt tettem veled. Ugye, hogy így nem működik?

Kis csend, majd jött az a mondat, amit egyetlen DJ sem akar hallani, mert ennek nagyon könnyen büntetőjogi következménye is lehet: konkrétan szájon vágja az illetőt.


Dehát te azért vagy itt, hogy azt játszd, amit mi mondunk!

Az a tény, hogy ez a mondat elhangozhat, súlyos problémára világít rá: jelesül arra, hogy úgy általában mit gondolnak az emberek a "DJ"-ről. Nem sok jót. Azt, hogy a DJ valójában egy beszélő zenegép, és pont annyit is ér - de ennek a bejegyzésnek most nem ez a témája.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page