top of page

Elkészült az új mix!

Frissítve: 2020. aug. 2.

Amióta 2006-ban (tehát 13 éve!!!) megjelent az utolsó igazi Juventus Mix (volt komolytalan próbálkozás, de azt hagyjuk), nagyot változott a világ, és itt van az új generáció, aki tán még nem is hallott erről a műfajról. Mert az is tény, hogy a Juvimix óta ez a piaci rés betöltetlen.

Aztán változott a stílus, meg a hanghordozó - ami valójában már nincs is.

Minderre szépen, menet közben jöttem rá, amikor kreatívkodni kellett volna, de nem volt CD maxi, ahol találnék remixeket, instrumentált, esetleg acapellát... Sőt, a dalok felépítése is más, mintha nem mindig követnék a régi tonika-domináns-szubdomináns-tonika négyest. De ne szaladjunk ennyire előre...

Ez a dicső múlt: 1990-2006 között 150 ezer eladott Juventus Mix!

Ez persze nem szegte kedvem, már nagyon kikívánkozott belőlem egy csak magyar zenéket tartalmazó mix, ígyhát "megjelent", méghozzá a Mixcloud-on, majd - rögzítsük a történeti hűség kedvéért, 3886 lajátszás után - a Hearthis-en, ahonnan le is tölthető. Mert ma így lehet megjelenni. Hát, ha nem lehetséges CD eladás, akkor legyen kattintás. Remélem lesz is még több is.

Egy korábbi bejegyzésben azt írtam, hogy a cím ("Nagyember Mix") mögött nem lesz sorszám, de azóta rájöttem, hogy ha esetleg továbbiakat is készítenék, akkor mi lesz? Azokat hogyan különböztetem meg ettől? No, ezért lett a címe Nagyember Mix 2019 (amúgy pont benne van a kilences szám...)

Hátha lesz 2020 is. 😉


Aki ismeri a régebbi darabokat, az észreveheti, hogy a dalok ezúttal hosszabban szerepelnek, mint annó. Jogos lehet a kérdés, hogy miért?

Azért, mert ez a mix immár nem CD-re készül, hanem netre, rádióba, buliba warm-up-nak, vagyis más a cél: a "játszhatóság". Ebben az esetben pedig egyszerűen kerekebb a történet, ha nincs a dolog annyira agyon vágva, sokkal jobban lehet rá táncolni, és akkor azt még nem is említettem, hogy a mixben szereplő dalok nagy részénél sokkal hangsúlyosabb a szöveg, mint a kilencvenes évek dance dalaiban. Röviden fogalmazva, szerintem ez a megközelítés sokkal inkább buli- és rádióbarát.

Nagyember Mix 2019 front cover

Ha megnézed a borítót, nyilván te is észreveszed, hogy erősen az első mix borítójára hajaz, és ez nem a véletlen műve: az elmúlt húsz évet szerettem volna ily módon keretbe foglalni.

Azoknak, akik ismerték az elsőt, szerintem egyből leesett a tantusz, akik meg újak, fiatalok, azoknak jó, ha "beég" ez a logó. 😉

Beszéljünk egy kicsit a mixről, a készítés körülményeiről.

A tracklista kiindulási alapja az a gyűjtésem volt, amit még 2006-ban írtam, a nyolcadik Juventus Mixből kimaradt dalokból. Ehhez tettem hozzá folyamatosan azt, amit játszom, ami eszembe jutott, amit a kommentelők írtak a Facebook-on, meg ami még szembe jött.

Amikor elkezdtem a mixelést, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a régi, 13-15 éves zenék nem nagyon férnek meg az újakkal: annyira más a "sound", a megközelítés, hogy bizony jó párat ki kellett húznom a listából.


Na, azért maradt még.


Az is jósolható volt, hogy a 60 perces, magam által szabott keretbe azok sem férnek majd bele, amik megmaradtak, ezért úgy gondoltam, hogy elindulok 85 BPM-től, aztán majd jutok ameddig jutok. Kb. 116-nál fejeztem be, tehát minden dance-pop-house megmaradt még a talonban, lehet majd velük még mit kezdeni...

Emlékeztek még, mit írtam az első mix borítójában?

Természetesen nincs olyan válogatás, amely minden kedvencet tartalmazni tudna, de talán nem kerülte el a figyelmedet a borítón található "Vol. 1" felirat. Ez, reményeim szerint azt jelzi, hogy lesz még folytatás, ám erről Te döntesz!"

Na, most pont ugyanez a helyzet: ha lesz jó sok meghallgatás, akkor szívesen folytatom a többivel is.

De vissza a készítéshez...

Tulajdonképpen ez az első ilyen mixem, amit Ableton Live-val készítettem, hiszen az összes Juvimix még egy régebbi gépen (és rendszerben) készült, de mivel több, mint 10 éve használom a Live-ot, nem volt alapvető gond, inkább a sok track menedzselése volt kihívás. A megoldás? Windows-on a Ctrl+G, MAC-en meg a Command+G... 😀

S bár ebben a mixben nem voltak jogosítási megkötések, mégsem akartam pl. túl sok külföldi acapellával megtűzdelni, hanem maradtam a klasszikusoknál, azok még mindig megállják a helyüket. Ahogy a régebbiek esetében, itt is törekedtem a harmonikus mixelésre, ha néhány érintett zenész meghallgatja a mixet, biztos meg fog lepődni (és lehet, sértődni is), hogy nem ott szól a dala, ahol eredetileg megálmodta.

Ha bármilyen kérdés merül fel bennetek a készítéssel kapcsolatban, akkor írjatok, kommenteljetek, és a válaszokkal kiegészítem ezt a bejegyzést.


És akkor jöjjön a tracklista:


Intro

Irie Maffia: Ez A Jó

Superstereo: Bent A Neved

Deniz: Veled

Hősök: Enyém

Caramel: Melóban

Belga: Az A Baj

Sub Bass Monster: Mindenki Másképp

Follow The Flow: Nem Tudja Senki (KVSTO Remix)

Fluor: Felébredni Máshol

Herceg x Opitz Bari x Missh: La La La

Animal Cannibals feat. Ladánybene 27: Valaki Kell

Király Viktor: Budapest Girl (Waldo Remix)

R’n’B Allstars: Tedd Fel!

Dr. BRS x Fekete Vonat feat. Halott Pénz: Hol Van Az A Lány

Romantic x Herceg x Goore: Vágyom Rád

LL Junior: Mr. Raggamoffin

Dopeman: Lopni

ByeAlex: Kedvesem (Lotfi Begi’s Deep In The Forest Mix)

Pápai Joci: Ne Nézz Így Rám (Szabó Zé Remix)

Lotfi Begi x Jumo Daddy feat. Myra: A Parton Várlak

Varga Viktor: Lehet Zöld Az Ég

Horváth Tamás & Raul: Nálánáé

Kandech Evelyn feat. L.L. Junior: Bolond Lennék

Gáspár Laci: Sosem Vagy Egyedül

Kowalsky Meg A Vega: Amilyen Hülye Vagy Én Úgy Szeretlek

Red Bull Pilvaker: Pató Pál Úr

Blaise km. Diaz: No Limit

Garamy Funky Staff: Péntek Éjszaka

Back II Black: Tevagyazakitalegjobban

Halott Pénz: Helló Lányok

WellHello: Rakpart

Tankcsapda: Mennyország Tourist (Tank Attack Mix)

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page